You are here: Home / Service / FAQ
Info

FAQ

Regelmatig krijgt Hendi vragen van eindgebruikers. Veel vragen kunnen beantwoord worden met de informatie over de producten in het productoverzicht.

Geen antwoord op uw vraag gevonden?
Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden en staat uw vraag ook niet in de lijst met meest gestelde vragen dan kunt u via het contactformulier uw vraag stellen. U ontvangt dan zo snel mogelijk antwoord.

Meest gestelde vragen


1. Wat is roestvaststaal?
2. Wat is het verschil tussen roestvaststaallegeringen (18/10, 18/0)?
3. Hoe kan ik roestvorming voorkomen en herstellen?
4. Welk frituurvet moet ik gebruiken in de Hendi friteuses?
5. Waarom is het belangrijk om bij 175°C te frituren?
6. Wat zijn de voordelen van een friteuse met een koude zone?
7. Hoe weet ik welke producten vaatwasserbestendig zijn?
8. Waar kan ik onderdelen bestellen?
9. Wat is een voordeel van een hete luchtoven met stoominjectie ten opzichte van een ‘normale’ heteluchtoven?
10. Wat zijn de producteigenschappen van melamine?
11. Hoeveel koffie moet er in een percolator?
12. Wat betekenen de symbolen op de Hendi verpakking of in de gebruiksaanwijzing?
13. Welke pannen zijn geschikt voor inductie koken?
14. Wat zijn de voordelen van inductie?
15. Wat is een nano keramisch coating?
16. Voordelen van de nano keramische koekenpan ten opzichte van pannen met een andere anti- aanbaklaag (titanium en dyflon)?

1. Wat is roestvrijstaal?
Hendi spreekt liever over roestvaststaal omdat de term roestvrijstaal eigenlijk onjuist is. Rvs kan namelijk altijd oxideren(roesten). Rvs is stootvast, duurzaam en bezit uitstekende corrosie werende eigenschappen. Door het gladde, niet poreuze oppervlak laat rvs zich gemakkelijk reinigen en is het zeer hygiënisch.

RVS is zelf herstellend. Dankzij de legeringselementen in het rvs vormt zich aan de oppervlakte een dunne onzichtbare zogenaamde passieve laag. Zelfs wanneer het rvs oppervlak wordt beschadigd, zal deze passieve laag onmiddellijk opnieuw worden gevormd onder invloed van zuurstof. Dit verklaart waarom rvs er na tientallen jaren nog steeds helder en glanzend uitziet.

2. Wat is het verschil tussen roestvaststaallegeringen (18/10, 18/0)?
De hoeveelheid chroom en nikkel bepalen in belangrijke mate de kwaliteit.

  • Chroomnikkelstaal 18/10 bestaat uit 18% chroom en 10% nikkel. Deze combinatie is uitermate corrosiebestendig(roestbestendig), mits een juiste oppervlaktebehandeling heeft plaatsgevonden. Zelfs bij lichte beschadiging herstelt de buitenlaag zich vanzelf. Chroomnikkelstaal 18/10 is niet magnetisch. Roestvaststaal 18/10 is zeer duurzaam materiaal en is vaatwasserbestendig. In pannen van dit type staal kunt u alles koken, ook zure gerechten. Geconcentreerde chloor- en zoutoplossingen kunnen het materiaal aantasten.
  • Chroomstaal 18/0 bestaat uit 18% chroom en 0% nikkel. Chroomstaal 18/0 is veel harder en beter bestand tegen vervorming dan chroomnikkelstaal. Chroomstaal wordt veel gebruikt voor messen, behuizingen en frames omdat het vormvaster is. Het is echter minder roestvast dan chroomnikkelstaal omdat het oppervlak minder glad is. Chroomstaal 18/0 is magnetisch.


3. Hoe kan ik roestvorming voorkomen en herstellen?
Roestvorming kunt u voorkomen door materialen van rvs goed te reinigen met warm water met afwasmiddel. Aangekoekte resten kunt u verwijderen met een pannenspons. Na het reinigen en schoonspoelen is het belangrijk dat u producten van rvs goed droog maakt. Hiermee voorkomt u roestvorming. Ook is het belangrijk dat u geen andere metalen in bijvoorbeeld een rvs pan laat staan. Tussen het metaal en rvs ontstaat een chemische reactie (elektrolyse) waardoor het rvs onherstelbaar beschadigd wordt. Op de plaats van deze beschadiging kan roestvorming ontstaan.

Rvs is zelfherstellend. Wanneer chroom in het rvs met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide(passieve laag). Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming(oxidatie). Bovendien herstelt rvs zichzelf wanneer het beschadigd wordt.

4. Welk frituurvet moet ik gebruiken in de Hendi friteuses?
Hendi adviseert altijd vloeibaar frituurvet te gebruiken. Niet alleen vanwege gezondheidsredenen maar ook vanwege de verlenging van de levensduur van het apparaat. Ook kunt u vloeibaar frituurvet makkelijk aftappen.

5. Waarom is het belangrijk om bij 175°C te frituren?
Bij een te hoge temperatuur is de buitenkant van het product al bruin, terwijl het van binnen nog niet
gaar is. Bovendien wordt bij hogere temperaturen het vet sneller oud. Bij een te lage temperatuur neemt het product teveel olie/vet op en gaart het onvoldoende. Frituur daarom ook geen grote hoeveelheden in één keer. De temperatuur kan hierdoor flink dalen. Houd daarom voor 100 gram te frituren product één liter frituurvet aan.

6. Wat zijn de voordelen van een friteuse met een koude zone?
In de koude zone friteuse bevindt zich een deel van de frituurolie onder het verwarmingselement. Doordat het vet onder het element niet direct wordt verwarmd, blijft de temperatuur hier lager. Alle kruimels van frites, snacks en dergelijke zakken naar de bodem en komen in deze 'koude zone' terecht. Hierdoor blijft de olie langer schoon en gaat dus langer mee.

7. Hoe weet ik welke producten vaatwasserbestendig zijn?
Deze informatie vindt u terug in de gebruiksaanwijzing. Ook kunt u dit terug vinden in de catalogus van Hendi. Als een product vaatwasserbestendig is staat het logo ‘vaatwasserbestendig’ vermeld bij het betreffende artikel .

8. Waar kan ik onderdelen bestellen?
Onderdelen van Hendi apparaten kunt u bestellen via uw leverancier. Ook reparaties kunt u melden bij de leverancier waar u het product van Hendi heeft gekocht. Zij kunnen u verder helpen. Kijk bij de verkoopadressen voor een leverancier bij u in de buurt.

Kan uw leverancier u niet helpen? Neem dan contact op met Hendi via service@hendi.eu of telefonisch +31 317 68 10 40.

9. Wat is een voordeel van een hete luchtoven met stoominjectie ten opzichte van een ‘normale’ heteluchtoven?
Een heteluchtoven met stoominjectie verwarmt het eten terwijl de smaak, kleur, vorm en vitamines in het voedsel worden behouden. De stoominjectie zorgt voor een 100% luchtvochtigheid waardoor geen vocht uit het voedsel verdampt. Extra gezond en lekker dus ten opzichte van een traditionele heteluchtoven.

Voordelen:
• vlees en vis blijven malser
• de smaak van voedsel blijft beter behouden
• geen kookluchtjes
• de kooktijd is vaak aanzienlijk korter

10. Wat zijn de producteigenschappen van melamine?
Melamine is:
• hygiënisch door het gladde oppervlak
• kras- en stootvast
• licht
• zuurbestendig
• niet geschikt voor de magnetron
• geschikt voor de vaatwasmachine
• geschikt voor temperaturen van -40˚C tot +70˚C (in contact met voedsel)

11. Hoeveel koffie moet er in een percolator?
Op 10 liter water voegt u 500 gram grof gemalen koffie toe. Gebruikt u een fijne maling dan is het gebruik van filterpapier noodzakelijk.

12. Wat betekenen de symbolen op de Hendi verpakking of in de gebruiksaanwijzing?
Sommige symbolen slaan op het keurmerk van het product. Ander symbolen geven extra uitleg over het gebruik van het product.

13. Welke pannen zijn geschikt voor inductie koken?
Veel pannen hebben aan de onderzijde het volgende logo: . Daaraan kunt u gemakkelijk herkennen dat de pan geschikt is voor inductie koken.

De inductiekookplaat herkent de omtrek van de pan en of deze geschikt is voor inductie. Pannen van aluminium en koper zonder speciale inductieschijf zijn niet geschikt voor inductie. Pannen van gietijzer en ijzer zijn zeer geschikt voor inductie. Pannen van rvs met het inductieteken erop en pannen voorzien van een sandwichbodem die magnetisch is, zijn eveneens geschikt voor inductie.

NB: Pannen die op een andere warmtebron gebruikt zijn, zijn niet meer geschikt voor inductie. Pannen met een sandwichbodem die op gas zijn gebruikt kunnen krom trekken en zijn dan niet meer geschikt voor een elektrische-, keramische-, halogeen- of inductiekookplaat.

14. Wat zijn de voordelen van inductie?
De voordelen van inductie zijn:
• het rendement is hoog; tot 87% (in vergelijking met gas; 50%)
• reageert direct; is vergelijkbaar met gas
• korte opwarmtijd
• zeer nauwkeurig regelbaar
• temperatuurregeling in beperkte mate mogelijk
• alleen de pan wordt verwarmd en niet de kookzone

15. Wat is een nano keramisch coating?
De nieuwe koekenpannen van Hendi zijn voorzien van een nano keramische coating. Deze coating is gemaakt van anorganische stoffen. Deze stoffen zijn afkomstig uit de levenloze natuur en worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van aardewerk of glas. Het keramisch oppervlak is vergelijkbaar met porselein. De pannen worden milieuvriendelijk geproduceerd. De coating wordt aangebracht met water. Dit in tegen stelling tot pannen met een anti-aanbaklaag van Teflon of Dupont.

De nano keramische coating is zeer hittebestendig(tot 400˚C). Bij het bakken op hoge temperaturen komen geen schadelijke stoffen vrij.

16. Voordelen van de nano keramische koekenpan ten opzichte van pannen met een andere anti-aanbaklaag (titanium en dyflon)?
Voordelen van de nano keramische koekenpan zijn:
• het oppervlak is zeer glad, één druppel olie is voldoende voor een goed bakresultaat
• het oppervlak is zeer hard en daardoor kras- en slijtvast
• de pan kan hogere temperaturen verdragen. Dit zorgt voor een kortere baktijd waardoor smaak en vitaminen beter behouden blijven
• door lichtgrijze kleur is de verkleuring van boter of olie goed te zien.

 

 

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.